הפרדת הפסולת האורגנית לקומפוסטר היא הפתרון הטוב ביותר מכמה בחינות:
סביבתית, חברתית וכלכלית.
זהו צעד חשוב לצמצום טביעת הרגל האקולוגית שלכן/ם ולמען הסביבה.

 

yes  אנחנו מזמינים אתכן/ם להצטרף לקבוצת הווצאפ של קהילת הקומפוסטרים!
שם תוכלו לשתף וללמוד!
להצטרפות לחצ/י כאן

לרכישת קומפוסטר בסבסוד משמעותי לחצ/י כאן

מה זה קומפוסט?
קומפוסט הוא תוצר פירוק של חומרים אורגניים, כמו שאריות אוכל של ירקות, וגזם ( עלים, ועוד) שעוברים תהליך טבעי של פירוק ביולוגי על ידי מיקרו אורגניזמים בתנאים של חום, לחות ואוורור.
 חרקים ותולעים מפרקים את הפסולת האורגנית באופן טבעי, בנוכחות אוויר. 
הקומפוסט הוא שלב ראשון בתהליך הפיכת החומר האורגני לאדמה שאנו מכירים. הקומפוסט משמש לדישון האדמה ומכיל מינרליים רבים וטובים.

מה זה קומפוסטר?
קומפוסטר הוא מיכל המוצב בחצר הבית וקולט לתוכו את רוב הפסולת האורגנית של המטבח ושל הגינה. בתנאים נכונים מתבצע בקומפוסטר פירוק של החומר האורגני לקומפוסט על ידי חיידקים, מיקרו- אורגניזמים וחסרי חוליות.

איך מפרידים פסולת אורגנית בבית? 
בסיום הארוחות, במקום להשליך את הפסולת לפח הרגיל, יש להשליך אותה לפח האורגני.
 לקומפוסטר יש להכניס רק מוצרים אורגניים צמחיים כגון: שאריות של מזון צמחוני בלבד (ללא מוצרים מן החי), שאריות וקליפות של פירות וירקות, גזם דק ועלים.
פעם ביום או יומיים (תלוי בקצב התמלאות הפח) יש לגשת לקומפוסטר ולרוקן את הפח לתוכו.
דרך קלה ונוחה לעשות זאת  היא להציב פח קטן נוסף ליד הפח הרגיל. בסיום הארוחות, במקום להשליך את הפסולת לפח הרגיל.
חשוב לזכור שעל כל כמות של פסולת אורגנית, יש להכניס כמות זהה של גזם. 

הכנת וטיפול הקומפוסטר:
מרפדים את תחתית הקומפוסטר בשכבה בגובה 20 ס"מ של גזם ענפים דקים לצורך אוורור וניקוז.
מניחים מעל שכבת הענפים שאריות מזון וחומר אורגני מהמטבח.
מכסים בשכבת חומר צמחי דקה (כגון: עלים, עשבים, רסק גזם, כסחת דשא, נסורת וכדומה).
מומלץ לערום את החומר הצמחי ליד הקומפוסטר באופן שוטף במסגרת תחזוקת הגינה.
יש להרטיב את ערמת הקומפוסט פעם בשבוע בקיץ, ופעם בשבועיים- שלושה בחורף.
הלחות חשובה על מנת לאפשר למיקרואורגניזמים להתרבות ולפרק את הפסולת.
בתוך זמן קצר נפח הפסולת ירד בצורה ניכרת: משפחה של חמש נפשות תמלא קומפוסטר בתוך כשנה!

איך מקמפסטים נכון? 
יש למקם את הקומפוסטר במקום מוצל, על אדמה, באזור נגיש ונוח.
מעבירים את כל השאריות האורגניות לפח זה.
חשוב לזכור: בכל פעם שאתן/ם מכניסות/ים  שאריות מזון אורגני, יש לכסות אותו בכמות גזם השווה לנפח הפסולת שהשלכתן/ם.

בצורה קצת יותר מסודרת, מה ניתן להשליך?
פירות, ירקות וקטניות בכל שלבי הכנה שלהם, וכל שאריות מזון ללא אריזות, ניילון, פלסטיק וכדומה.
אין להשליך מרכיבים מן החי (בשר, דגים, גבינות וכדומה)

חוסר איזון בקומפוסטרים:
מסריח - להוסיף גזם ולערבב.
מאוד מסריח - להפוך את הערמה, להוסיף גזם ולערבב טוב.
יבש - להשקות את הערמה ולערבב. להקפיד להשליך כמות שווה של חומר אורגני וגזם.
לא מתחמם - להוסיף פסולת אורגנית ולערבב.
רטוב ודחוס- להפוך ולהוסיף גזם. להקפיד להשליך כמות שווה של חומר אורגני וגזם.
מזיקים - להפוך ולאוורר את הערמה.
מעופפים - לכסות בשכבת גזם עבה יותר.
נגמר המקום - להוציא דשן ולדחוף את הערמה כלפי מטה עד שקיעתה, או להעתיק את הקומפוסטר למקום חדש ולתת לערמה הישנה לסיים להתפרק באוויר הפתוח

מה עושים עם הקומפוסט המוכן, ותוך כמה זמן הוא מוכן?
ערימה שטופלה כהלכה תהיה מוכנה לשימוש כעבור כשלושה -ארבעה חודשים.‬ ‫ואיך נדע שהקומפוסט מוכן לשימוש? צבעו יהיה חום-שחור, ריחו נעים כריח אדמת יער‬ ‫לחה והוא יתפורר בקלות. סימן מובהק הוא כאשר לא ניתן להעמיסו בעזרת קלשון, אלא יש‬ ‫צורך באת.‬ ‫את הקומפוסט נפזר (אפשר וכדאי בנדיבות) סביב הצמחים בגינה. יש להשקותו לאחר‬ ‫הפיזור. רצוי להצניעו באדמה ע”י טיחוח קל (ב-10-15 ס”מ העליונים של הקרקע) או לכסותו בעזרת חיפוי צמחי.‬