קטעי עיתונות
עם צמיחתו של גוש דן והתרחבות המרחב האורבני נדרשות רשויות מקומיות בישראל להתאים עצמן לסיפוק צרכים חווייתיים ותיירותיים בתחומן. רשויות שונות השכילו לפתח בתחומן שלל מוקדי עניין עבור התושבים ולא פחות מכך, עבור המבקרים בתחומן.* ראש מועצת גני תקווה: "החיים ברשות מקומית אינם מסתכמים בעבודה ומגורים – אני מאמינה שיש לספק לתושב חוויה הוליסטית וגירוי רב חושי וכך אנו פועלים"
אחת מהתמורות שחלו ברשויות המקומיות בשנים האחרונות היא שילוב צבעים ומוטיבים עיצוביים למרחב הציבורי לצד מעין חווית 'משחק'. צמיחתו של גוש דן והתרחבות המרחב האורבני עודדו רשויות מקומיות להתאים עצמן לסיפוק צרכים תרבותיים וחוויתיים בתחומן. רעיונות חדשים הגיחו לגבי מהותה של עיר בכך שתאפשר לתושבים והמבקרים בה מעין חוויה רק מעצם השהות בתחומה. כך למשל, כיכרות הפכו למרבדי פרחים צבעוניים, תחנות אוטובוס אפרוריות הופכות למיצגים אומנותיים של ממש ופינות נידחות הפכו למתחמי כושר מאובזרים. בגני תקווה ארונות סעף אפרוריים של בזק וחברת החשמל, נצבעו בצורות גיאומטריות ובצבעוניות מקסימה במטרה לשנות סביבה אפרורית לסביבה נעימה, צבעונית ומטופחת יותר. זאת לצד פיתוח ריאות ירוקות, גינון ציבורי מטופח, פיסול סביבתי ותערוכות אומנות במרחב הפתוח מושכים יותר ויותר מבקרים.
מוזיאון פתוח - תרבות אורבנית
גני תקווה היא מועצה מקומית שהוקמה בשנת 1953 בבקעת אונו והיא שוכנת בין סביון מצפון לפתח תקווה בדרום ונכון להיום חיים בה כ 20 אלף תושבים. בשנים האחרונות פעלה הרשות המקומית להעצמת חוויתם של המבקרים בה וזאת באמצעות מגוון מיצגים ומיזמים המשווים לחוויה ניחוח תרבותי המספק מעין חווית ביקור ב'מוזיאון פתוח'. "הפכנו את המועצה למקום שמכיל בו, לצד מגורים, חינוך ושירותים מוניציפאליים, גם חוויות אומנותיות, סביבתיות שיעצימו את השהות בתחומה", מספרת ליזי דלריצ'ה, ראש המועצה. "החיים ברשות מקומית אינם מסתכמים בעבודה ומגורים – אני מאמינה שיש לספק לתושב חוויה הוליסטית וגירוי רב חושי וכך אנו פועלים", מוסיפה.
ללא תיאום מראש, ללא הרשמה מוקדמת וללא תשלום במרחק חמש דקות מתל אביב, ניתן לחזות בתערוכות פסלי רחוב, פסיפסים מרשימים, אתרי מורשת והיסטוריה, בריכות אקולוגיות ייחודיות, גינות חמד ומיצגים נוספים.
המוזיאון הפתוח
ברחבי גני תקווה מוצבות עשרות רבות של יצירות פיסול פרי יצירתם של מיטב הפסלים הישראליים המשתלבות בנוף הסמי-עירוני והמגוון המאפיין את היישוב. בין המציגים ניתן למצוא עבודות של האומנים הידועים: דינה מרחב, גד אולמן, אורנה בן עמי, טניה פרמינגר, יעל ארצי, ניצן אבידור ורבים אחרים. אחד מהפסלים האחרונים שהוצבו בישוב מבטא קשרי ידידות קרובה בין גני תקווה לבירגיש גלאדבך שבגרמניה. בשנה שעברה ביקרה בבירגיש גלאדבך משלחת מגני תקווה יחד עם הפסלת אורנה בן-עמי שפסלה, "מפתח הידידות" הוצב בכיכר הקרויה על שם גני תקווה בעיר. במסגרת קשר זה הוצב ממש לפני כמה חודשים פסל שקיבל את השם 'יחד', מתנת העיר בירגיש בגני תקווה.
עיבויו של הפיסול הסביבתי במרחב הציבורי, הופך אט אט את הישוב למעין למוזיאון פתוח.כל שנדרש על מנת ליהנות מהתערוכה הוא ללכת ברחבי הישוב ולהביט סביב. ב'שדרת התקוות' הוקמה טיילת ולאורכה הוצבו שש עשרה מגילות אבן מפוסלות עם המנון "התקווה" בשפות שונות, לצד יצירות פסיפס ופיסול סביבתי. התרומה האורבנית של השדרה היא בהיותה ציר תנועה שמאפשר להגיע מכל שכונה ושכונה של הישוב במרחבים ציבוריים איכותיים וירוקים, ולעודד שימוש בשבילי אופניים והליכה רגלית בכל הישוב.
פארקים ופינות חמד
גן השלום והאהבה ע"ש יצחק רבין", זכה בפרס לאדריכלים גנים ונוף ע"ש אברהם קראון, מהווה ריאה ירוקה במרכזו של הישוב. הגן היפיפה משתרע על פני כ-11 דונם ירוקים ובו עצי זית עתיקים ואלמנטים ייחודים. פינות הישיבה האינטימיות המפוזרות ברחבי הגן, מוסיפים לו צבעוניות חיננית.
בפארק 'מרחב ברזל' שבמזרח הישוב יוכלו המבקרים לחזות בפסלי עופות ויצורים דמיוניים שמקורם באגדות ואשר מוצבים בגן הפסלים הייחודי במקום המשתרע לאורך רצועה מטופחת לאורך כ-250 מ'. מצידו האחד של הגן נשקף נוף אורבאני של שכונת גבעת סביון החדשה, ומצידו השני, נצפה הטבע הבתולי. למגוון הפארקים והגנים הצטרף לפני מספר שבועות גן שבמרכזו העץ העתיק ביותר בגני תקווה שתחת צילו ניתן לנוח וליהנות מהפריחה הססגונית שלצידו.
מקור מים עירוני וחוויתי
אחד מהמיזמים המרתקים בישוב הוא הבריכות האקולוגיות' הסמוכות לשכונת גנים. הבריכות למעשה משיבים מים 'אפורים' מן השכונה ומנצלות אותן לטובת טיפוח הנוף בישוב והשקיית גינות ציבוריות. הבריכות שוקקות חיים ובהן דגי נוי וצמחים ייחודיים והן גם משמשות למקום מנוחה לציפורים מכל הסוגים אשר נהנות ממקור המים הנעים הנראה היטב ממעוף הציפור. מבקרים רבים נהנים מישיבה נינוחה על שפת הבריכות ובחינת בעלי החיים הרבים במקום. מדובר בנקודת חמד המשלבת מים, צמחיה, בעלי חיים וגם נוף אורבני. השילוב בין כל המוטיבים הללו מרתק ומושך אליו מבקרים רבים.
ספרים רבותי, ספרים!
תחת אותה התפיסה בדבר נגיעה בכל תחומי החיים, הוצבו ספריות רחוב בנקודות שונות ביישוב, אליהן מוזמנים מבקרים להגיע, למסור ספרי קריאה שיש ברשותם ולהשאיל ספרים שהם מעוניינים לקרוא. הספרים מונחים במתקנים נאים ונוחים לגישה, כספריות פתוחות ובהם מיטב הספרים במגוון רחב ולכל הגילאים. הספריות פרושות ברחבי היישוב, חשופות לעיני העוברים והשבים, מונחות בתוך מבני פלסטיק ומוגנות מפני הגשם. המבקרים בישוב מוזמנים "לעשות סדר" במדפי הספרים בבית ולהביא את הספרים אל מדפי הספרייה הציבורית ובכך לקחת חלק פעיל בפרויקט קהילתי זה.
ספורט, תרבות, פנאי והעשרה
לצד כל אלו מספקת גני תקווה גם מגוון חוויות בתחום הספורט, התרבות והפנאי ובהם: מרכז הספורט לידר, קאנטרי גלים, מרכז אתגרים, חדרי כושר, בריכות שחיה, סטודיו פילאטיס מכשירים, מגרשי כדורגל דשא, מגרשי טניס, אולמות ומגרשי כדורסל, אולם כדור יד, אולם התעמלות, בריכות שחיה אולימפיות, חדרי סאונה, מתקני כושר בגנים ציבוריים ושבילי הליכה. 'מרכז הבמה', היכל התרבות בישוב מציע למבקרים במועצה ולתושביה היצע תרבותי מגוון וחדשני בקשת רחובה של תחומים: תיאטרון, מחול, מוסיקה, העשרה לילדים, מופעי בידור ועוד. גם פסטיבלים וירידים שונים ניתן למצוא ובהם פסטיבל היין השנתי המושך אליו מבקרים רבים.
"אנו פועלים למען הפיכת גני תקווה למוקד פעילות רחב, מכל הסוגים ולמען קהל מגוון ככל שניתן. על כן, אנו שוקדים כל העת על פיתוח שירותים וחוויות", מספרת ליזי. "תחום הכושר המתפתח בשנים האחרונות הוביל את המועצה ביוזמה קהילתית משותפת עם תושביה לפתח מגוון מתחמים של ספורט קהילתי המעודדים פעילות ספורט עממי לצד קיום אורחות חיים בריאים ואשר מסייעים לתושבים והמבקרים במועצה ללמוד וליישם עקרונות פעלתניים של כושר ובריאות בשגרת חייהם האינטנסיבית", מוסיפה. אחד ממוקדי המשיכה המעניינים בישוב וגאוותו הוא דווקא התיכון החדש שפתח את שעריו רק השנה. בהקמת התיכון פעלו האדריכל, המועצה, תלמידים, אנשי חינוך והקהילה זה לצד זה עד לכדי הקמתו של אחד מבתי הספר הייחודיים בארץ. תכנונו החדשני משלב שלל גירויים חזותיים, מרחבי לימוד ייחודיים ואף מאפיינים מרתקים כמו קירות שקופים לכיתות על מנת לאפשר מרחב מחשבתי.
אז בפעם הבאה, בטרם תארזו את רכבכם לנסיעה ממושכת, ובטרם תרכשו כרטיסי כניסה ל"אטרקציות תיירותיות" בעלות מאות שקלים שלעתים כל שעומד מאחוריהן הנו דוחק, צפיפות ועומס, שימו פעמיכם לגני תקווה. בלב ליבה של בקעת אונו מסבירת הפנים, דעו כי שוכנת חלופה מזמינה המציעה סל פעילויות ותמהיל מגוון של חוויות לכל בני המשפחה ובמנעד רחב של גילאים.
**מתוך מגזין תיירות – ידיעות אחרונות, מרץ 2017